Woning aanpassen om te verwarmen met warmtepomp

Voordat een woning volledig verwarmd kan worden d.m.v. een elektrische warmtepomp is het belangrijk dat er eerst de nodige dingen aangepast worden. Hier vind je de benodigde aanpassingen aan een woning die volgens ons ongeveer nodig zijn om een woning geschikt te maken voor het verwarmen met een warmtepomp. Houd er echter wel rekening mee dat dit voor elke woning weer enigszins kan afwijken.

Warmteafgifte apparaten

Ten eerste is het belangrijk om te realiseren dat een warmtepomp verwarmd op een lage temperatuur van ongeveer 35 á 55 graden. Een c.v. ketel verwarmd op een hoge temperatuur van 75 á 85 graden. Indien er dus radiatoren in een woning hangen zijn die dus meestal geselecteerd met als uitgangspunt hoge temperatuur verwarming.

Het is dus van belang dat de huidige radiatoren worden gecontroleerd en waar nodig worden vervangen voor verwarmingsapparaten die geschikt zijn voor het verwarmen op een lage temperatuur zoals convectorenvloerverwarming of speciale laag temperatuur radiatoren.

HR++(+) Beglazing

Verder is het belangrijk dat er ramen worden geïnstalleerd met een lage U-waarde. Hoe de U-waarde geld: hoe lager de U-waarde van het glas, hoe hoger de isolatie waarde van een raam.

Globaal kun je er van uitgaan dat de gehele woning van HR++ beglazing moet worden voorzien met als eventuele aanpassing:

Ter verbetering:

 • Ruimtes met een hoge ontwerp temperatuur ( zoals de badkamer ) en ruimtes met grote raam oppervlaktes ( zoals de woonkamer ) kunnen eventueel uitgevoerd worden met HR+++ beglazing.
 

Ter bezuiniging:

 • Het is mogelijk om bij onverwarmde ruimtes ( zoals de zolder ) de standaard dubbele beglazing te laten zitten.
 • In sommige gevallen kan bij ruimtes met een lage ontwerp temperatuur ( zoals slaapkamers ) ook nog besloten worden om de standaard dubbele beglazing te laten zitten.

Het verbeteren van de isolatie

Hieronder de minimale Rc-waarden ( isolatie waarden ) van de thermische schil die nodig zijn bij het verwarmen d.m.v. een warmtepomp.

BG Vloer:

 • De vloer van de begane grond heeft een Rc. nodig van minimaal 1,3 m².K/W;
 • Bouwbesluit – Bij het aanbrengen van nieuwe isolatie is de Rc. minimaal 2,5 m².K/W;
 • Bouwbesluit – Bij een compleet nieuwe vloer is de Rc. minimaal 3,5 m².K/W.

Gevels:

 • De buitengevel heeft een Rc-waarde nodig van minimaal 1,7 m².K/W;
 • Bouwbesluit – Bij het aanbrengen van nieuwe isolatie is de Rc. minimaal 1,3 m².K/W;
 • Bouwbesluit – Bij een compleet nieuwe gevel is de Rc. minimaal 4,5 m².K/W.

Daken:

 • Het dak heeft een Rc-waarde nodig van minimaal 2,0 m².K/W;
 • Bouwbesluit – Bij het aanbrengen van nieuwe isolatie is de Rc. minimaal 2,0 m².K/W;
 • Bouwbesluit – Bij een compleet nieuw dak is de Rc. minimaal 6,0 m².K/W.

 

dak-isoleren-ter-verbetering-woning

Warmtapwater bereiding

Indien je huis verwarmd word d.m.v. een c.v. ketel is het vermogen van die ketel meestal bepaald a.d.h.v. het benodigd vermogen voor de opwekking van de maximaal verwachte hoeveelheid warm water. Normaal gesproken is dit ongeveer 26 kW (CW4 Ketel). Dit is het vermogen wat ongeveer nodig is voor de opwekking van warm water voor een standaard douchekraan.

Na het bouwkundig aanpassen van een woning zal het benodigde verwarmingsvermogen misschien maar 8kW zijn. Een warmtepomp van 8kW kan nooit het benodigde warmwater voor douchekraan leveren. Als oplossing kan hier bijvoorbeeld een (zonne-)boiler worden toegepast die functioneert als buffer tussen opwekking en afname.

Ventilatie

Eventueel kan er worden gekozen om CO2 gestuurde ventilatie toe te passen of ventilatie met warmteterugwinning. Warmteterugwinning wordt voornamelijk toegepast bij grotere woningen omdat dit systeem meer ruimte in beslag neemt en omdat dit systeem een grotere effect heeft bij grote woningen.

Het warmteverlies van je woning laten berekenen:

Nadat je woning beter geïsoleerd is kunnen we gaan kijken welke warmtepomp geschikt is voor het verwarmen voor jouw woning. Om een warmtepomp te selecteren is het nodig om eerst een goede warmteverliesberekening te laten maken.