Warmteverliesberekening

Wat is een warmteverliesberekening?

Een warmteverliesberekening (ook wel transmissieberekening genoemd) is een berekening van een woning of ruimte waarbij er aan de hand van verschillende waardes het totale warmteverlies wordt berekend. Denk hierbij aan de verschillende ontwerptemperaturen van de inpandige ruimtes, de isolatiewaarden van de gevels en ramen, de buitentemperatuur, de massa van het gebouw, het ventilatieverlies én het infiltratieverlies. In een een eerder geschreven bericht op onze nieuwspagina kun je lezen waaruit een warmteverliesberekening precies bestaat.

Kosten warmteverliesberekening

Neem contact met ons op en wij maken vrijblijvend een offerte op maat!

Woningbouw

Utiliteitsbouw

Waarom is een goede berekening nodig?

Een warmteverliesberekening wordt vaak gevraagd door een warmtepompleverancier of leverancier van stadsverwarming. Aan de hand van deze berekening kan er immers worden bekeken hoeveel vermogen er exact beschikbaar zal moeten zijn om aan de warmtevraag van een gebouw te kunnen voldoen. Verder kan een installateur de warmteverliesberekening ook gebruiken om te bepalen welke afgifte apparaten er in elke ruimte aanwezig moeten zijn. Denk hierbij aan de afmeting van een te selecteren radiator of de onderlinge afstand van de slangen in de vloer bij het toepassen van vloerverwarming.

Bij het maken van warmteverliesberekening van grote gebouwen zoals van kantoren en ziekenhuizen kan deze berekening verder ook als basis dienen om een goede leidingnet of gasleidingberekening te kunnen maken.

Hoe wordt een warmteverliesberekening gemaakt?

Een warmteverliesberekening wordt door ons altijd gemaakt met de laatste versie van Vabi Elements. Na het intekenen van het gebouw in Vabi Elements worden alle benodigde gegevens ingevoerd. Gegevens zoals isolatiewaarden, ontwerptemperaturen, de luchtdichtheid en eventuele aangrenzende woningen. Na het invoeren van al deze en andere gegevens ontstaat er een rekenmodel van het gebouw waar vervolgens een overzichtelijke uitdraai van gemaakt kan worden.

Dit vind u in een warmteverliesberekening

Voorbeelden

Benodigdheden

Om een berekening van het warmteverlies te maken hebben wij de onderstaande gegevens nodig:

Indien een EPC/BENG berekening ontbreekt hebben wij antwoord nodig op onderstaande vragen

Veel gestelde vragen

Indien u graag een warmteverliesberekening van uw woning wilt laten maken maar er geen tekeningen beschikbaar zijn kunt u deze in eerste instantie proberen op te vragen bij het gemeente archief. Mochten er hier ook geen tekeningen beschikbaar zijn kunt u de tekeningen ook zelf op de volgende manier maken:

Indien er plattegronden van u woning op funda staan mag u deze gebruiken en de eerste 3 stappen hieronder overslaan.

 • Begin voor elke verdieping met een lege tekening van A3 of A4 formaat;
 • Zet met het gebruik van potlood en liniaal alle buitenmuren en tussenwanden op tekening;
 • Meet de afstand tussen alle wanden waarbij er altijd wordt gemeten vanuit het midden van elke wand en zet de maatvoering op tekening;
 • Zet alle deuren en ramen op tekening inclusief de maatvoering waarbij de maatvoering altijd wordt gemeten vanuit de buitenkant van het kozijn.
 • Geef op elke tekening de hoogte van de verdieping aan waarbij er altijd wordt gemeten vanaf het midden van de vloer/dak met uitzondering van de begane grond hier wordt gemeten vanaf de bovenkant vloer;
 • Maak voldoende foto’s van de woning en stuur deze mee met de gemaakte tekeningen.

Indien u graag een warmteverliesberekening van uw woning wilt laten maken maar er geen Rc-waarden bekend zijn kunt u ons ook de constructies doorgeven van: het dak, de buitengevel en de begane grond vloer. Deze gegevens kunnen wij dan handmatig invoeren zodat onze software de Rc-waarden kan berekenen.

Voorbeeld buitengevel:
 • 100mm – Baksteen
 • 40mm – Spouw
 • 70mm – Minerale wol
 • 120mm – Kalkzandsteen

 

Voorbeeld vloer begane grond:
 • 50mm – Beton – Afwerklaag
 • 300mm – Beton – Verdicht gewapend
 • 115mm – Isolatie – EPS ( polystyreen geëxpandeerd schuim )

In principe is het voor ons niet nodig om op locatie langs te komen en opnames te doen.

Indien u echter geen gegevens en/of tekeningen van u woning beschikbaar heeft en u de opnames niet zelf kunt of wilt uitvoeren kunnen wij u deze werkzaamheden ook uit handen nemen. Hier zijn uiteraard wel extra kosten aan verbonden.

De levertijd is doorgaans tussen de 1 en 5 werkdagen na opdracht.

 

Bij het maken van een warmteverliesberekening gebruiken wij altijd de laatste versie van het programma Vabi Elements. Vabi Elements is de meest nauwkeurige software voor het maken van gebouwsimulaties en voorspelt diverse gebouwprestaties volgens de NEN-EN 12831 die zijn vastgelegd in de ISSO publicaties 51, 53 en 57.