Leidingnetberekening cv / gkw
Het laten maken van een leidingnetberekening is altijd een verstandige zet bij het ontwerpen van een goed werkende gebouwinstallatie. Een goed ontworpen leidingstelsel van een cv of gkw installatie zorgt er immers voor dat aangesloten apparaten (zoals radiatoren en fancoilunits) van de juiste hoeveel water kunnen worden voorzien. Alleen op deze manier zullen apparaten naar behoren werken en hun maximale afgifte behalen. Daarnaast is het laten maken van een leidingnetberekening een goede methode om duidelijk inzicht te krijgen van een bestaand leidingstelsel.
Kosten leidingnetberekening
Elk project is weer anders daarom maken wij altijd een offerte op maat!
Bij het maken van een leidingnetberekening berekenen wij met behulp van vabi: de juiste leidingdiameters, de totale massastroom en de opvoerhoogte van alle circulatiepomp(en). Daarnaast worden weg te regelen weerstanden in het leidingstelsel duidelijk inzichtelijk gemaakt en indien u ons de gewenste inregelventielen opgeeft bepalen wij direct de juiste afmetingen en inregelstanden. Op deze manier bent uw verzekerd van een juist ontworpen leidingstelsel dat snel en eenvoudig inregelbaar is.
Voordelen van een leidingnetberekening
Tijdens het maken van een leidingnetberekening worden automatisch de juiste leidingdiameters geselecteerd. Op deze manier worden te hoge watersnelheden in het leidingstelsel (door te kleine leidingen) vermeden ,en worden onnodig hoge kosten (door te grote leidingen) voorkomen. Door de optimale druk en water verdeling in een goed ontworpen leidingsysteem ontstaat er een efficiënte installatie wat resulteert in lagere energiekosten en een minder hoge belasting voor het milieu.
Dit vind u in een leidingnetberekening
- Een isometrische projectie
- Alle leidingdiameters
- Watersnelheden in alle leidingen
- De totale opvoerhoogte
- De totale massastroom
- Alle weg te regelen weerstanden
- De gegevens van alle inregelafsluiters
- Een overzicht van alle materialen
Voorbeelden
Benodigdheden
Om een leidingnetberekening te maken hebben wij de onderstaande gegevens nodig:
- Tekeningen met daarop de leidingloop en leidinglengtes
- Het vermogen en van alle aangesloten apparaten
- De waterzijdige weerstand van alle apparaten en appendages
- Het temperatuur traject
- De diameters van bestaande leidingen
- Het percentage glycol ( indien van toepassing )
- Type inregelventielen ( indien inregelstanden gewenst zijn )
- Het leidingsoort ( draadpijp, vlambuis, uponor... )
Bij het maken van een leidingnetberekening gebruiken wij altijd de laatste versie van het programma Uniforme Omgeving ‘Leidingnet’ van Vabi. Deze berekeningsmethode is conform ISSO 18 ‘Leidingnetten voor verwarmings- en koelinstallaties in de woning- en utiliteitsbouw’ en de NEN 5064.