Koellastberekening

Wat is een koellastberekening?

Een koellastberekening is een berekening van een ruimte of gebouw waarbij er aan de hand van alle interne en externe warmtefactoren de totale koellast wordt berekend. Met het inbrengen van het berekende koelvermogen is het vervolgens mogelijk om gedurende de warmste maanden van het jaar de temperatuur van de berekende omgeving comfortabel te houden.

Kosten koellastberekening

Neem contact met ons op en wij maken vrijblijvend een offerte op maat!

Woningbouw

Utiliteitsbouw

Waarom is een goede berekening nodig?

De koellastberekening vormt samen met de warmteverliesberekening de basis van elke goed ontworpen installatie. Pas na het maken van deze berekeningen kan er worden begonnen met het maken van een systeemkeuze en het ontwerpen van de klimaatinstallaties. Indien gewenst kunnen wij na het maken van de koellastberekening u ook verder helpen met het ontwerpen van de installaties. Verder wordt de berekening ook gebruikt voor het selecteren en aanvragen van diverse apparaten zoals: koelmachines, luchtbehandelingskasten, fancoil units, inductie units en split units.

Bij het maken van een koellastberekening van grote gebouwen zoals van kantoren en ziekenhuizen kan deze berekening verder ook als basis dienen om een goede leidingnetberekening te kunnen maken.

Hoe wordt een koellastberekening gemaakt?

Een koellastberekening wordt door ons altijd gemaakt met de laatste versie van Vabi Elements. Na het intekenen van het gebouw in Vabi Elements worden alle benodigde gegevens ingevoerd. Gegevens zoals het aantal aanwezige personen, de eventuele toepassing van zonnewering, de ligging van het gebouw t.o.v. het noorden. Na het invoeren van al deze en andere gegevens ontstaat er een rekenmodel van het gebouw waar vervolgens een overzichtelijke uitdraai van gemaakt kan worden.

Dit vind u in een koellastberekening

Een aantal voorbeelden

Benodigdheden

Om een berekening van de koellast te maken hebben wij de onderstaande gegevens nodig:

Bij het maken van een koellastberekening gebruiken wij altijd de laatste versie van het programma Vabi Elements. Vabi Elements is de meest nauwkeurige software voor het maken van gebouwsimulaties en voorspelt diverse gebouwprestaties volgens de NEN 5067