Wat is een koellastberekening?
Kosten koellastberekening
Elk project is weer anders daarom maken wij altijd een offerte op maat!
Waarom is een goede berekening nodig?
Een koellastberekening vormt samen met de warmteverliesberekening de basis van elke goed ontworpen installatie. Pas na het maken van deze berekeningen kunnen we beginnen met het maken van een systeemkeuze en het ontwerpen van de klimaatinstallaties. Met deze berekening bepalen we namelijk hoeveel vermogen exact nodig is om aan de koudevraag te voldoen.
De juiste koudeopwekker
Op basis van de totale koellast van een gebouw selecteren we daarom de juiste warmtepomp, koelmachine of andere koudeopwekker.
De juiste koudeafgifte
Op basis van de koellast per ruimte selecteren we vervolgens de juiste afgifteapparaten, zoals fancoil-units, inductie-units en split-units.
Inregelen van installatie
Een koellastberekening vormt verder de basis voor het maken van een leidingnetberekening, waarmee we de juiste instelstanden van inregelventielen berekenen. Met deze instelstanden kunnen we de installatie vervolgens goed inregelen, waardoor deze uiteindelijk beter en efficiënter functioneert.
Hoe wordt een koellastberekening gemaakt?
Een koellastberekening wordt door ons altijd gemaakt met de laatste versie van Vabi Elements. Na het maken van een 3D-model van het gebouw of de ruimte worden alle benodigde gegevens over de aanwezige verlichting, apparaten en personen ingevoerd. Na het invoeren van alle gegevens ontstaat er een rekenmodel waar vervolgens een overzichtelijk rapport van gemaakt wordt.
Dit vind u in een koellastberekening
- Maximale temperatuur
- Interne koellast
- Externe koellast
- Latente koellast
- Voelbare koellast
- Totale koellast
- Constructies / Rc-waarden
Een aantal voorbeelden
Benodigdheden
Om een berekening van de koellast te maken hebben wij de onderstaande gegevens nodig:
( indien u bouwtekeningen en een BENG berekening heeft is dat voldoende )
- Het adres van de woning
- Bouwkundige tekeningen: ( plattegronden, aanzichten en doorsneden )
- Rc-waarden: dak, gevels en vloeren
- U-waarden of type glas van de ramen
- Materiaal kozijnen: hout, metaal of kunststof
- Zonnewering: binnen, buiten of geen
- Welke ruimtes worden wel of niet gekoeld?
Bij het maken van een koellastberekening gebruiken wij altijd de laatste versie van het programma Vabi Elements. Vabi Elements is de meest nauwkeurige software voor het maken van gebouwsimulaties en voorspelt diverse gebouwprestaties volgens de NEN 5067