Wat is een energielabel?
Een energielabel biedt uitgebreide informatie over de energieprestaties van een gebouw en heeft als doel inzicht te verschaffen in de energiezuinigheid ervan. Het label classificeert een gebouw op een schaal van G tot en met A++++, waarbij A++++ staat voor zeer energiezuinig en G voor minder energiezuinig. In essentie is een energielabel ( detail methode ) vergelijkbaar met een BENG-berekening, met als enig verschil dat een BENG-berekening wordt uitgevoerd voor een pand dat nog gebouwd gaat worden, terwijl een energielabel wordt opgesteld voor een reeds bestaand gebouw.
Kosten energielabel
Elk project is weer anders daarom maken wij altijd een offerte op maat!
Waarom is een energielabel nodig?
– Vanaf 2021 zijn alle woningen in Nederland, met uitzondering van monumenten, wettelijk verplicht om bij oplevering, verkoop en verhuur te beschikken over een energielabel.
– Vanaf 2023 zijn Nederlandse kantoren met een oppervlakte groter dan 100 m2 wettelijk verplicht om te beschikken over een energielabel van minimaal C of hoger.
Wat kun je met een energielabel ?
Een energielabel is een essentiële tool om inzicht te krijgen in de energieprestaties van een gebouw. Het stelt huiseigenaren, bedrijven en potentiële kopers in staat om weloverwogen beslissingen te nemen met betrekking tot energieverbruik en kosten. Een energielabel geeft niet alleen inzicht in de huidige energieprestaties, maar biedt ook concrete aanbevelingen voor verbeteringen. Het stelt eigenaren in staat om gerichte maatregelen te nemen om de energie-efficiëntie te verhogen, kosten te verlagen en bij te dragen aan een duurzamere leefomgeving.
Hoe wordt een energielabel gemaakt?
Het proces van het verkrijgen van een energielabel omvat een grondige inspectie van het pand door een gecertificeerde energieadviseur. Deze professional analyseert verschillende aspecten, zoals isolatie, verwarmingssystemen en ventilatie. Op basis van deze gegevens wordt het energielabel toegekend. Het is een gestructureerde manier om de energieprestaties van gebouwen te meten en te vergelijken, waardoor eigenaren concrete stappen kunnen zetten richting een energiezuinigere toekomst.
Dit vind u in een energielabel
- Energielabel-index ( G t/m A++++ )
- Energiegebruik
- isolatie ramen ( U-waarden )
- Isolatie vloer/gevels/dak ( Rc-waarden )
- Verwarmingssysteem
- Warmwatervoorziening
- Ventilatiesysteem
- Duurzame maatregelen
Een aantal voorbeelden
Benodigdheden
Onderstaande zijn geen vereiste maar kan ons helpen een energielabel op te stellen
- De bouwkundige tekening van het gebouw
- Bouwvergunning van aanbouw en/of veranderingen aan het bouwwerk
- Factuur/bewijs van isolerende maatregelen anders dan origineel vanuit bouw
- Gegevens warmtepomp (Merk, type & vermogen)
- Gegevens zonnepanelen (Merk, type, aantal, installatie jaar en orientatie)
- Bij utiliteitsbouw: een verlichtingsplan
Veel gestelde vragen
Wat indien ik geen enkele gegevens van het bebouw heb?
Bij het maken van een energielabel komt er altijd een energieadviseur bij u op locatie. Gegevens die niet bekend zijn kan hij op locatie bekijken of van de minst gunstige waarde uitgaan.
Wat is de levertijd van een energielabel?
Meestal 2 á 3 weken.. indien u echt haast heeft kunnen we altijd kijken of er wat te schuiven valt.